2 Kasım 2016 Çarşamba

Hatay Gurme Ataşehir İSTANBUL

   Son birkaç aydır beni en çok ETKİLEYEN iki mekandan biri de HATAY GURME. Yemeklerin lezzetleri tabi ki çok çok önemli ama beni etkileyen bunların ötesinde, mekan için FARK YARATAN başka unsurlar var...


        Süt ile beraber sunulan ANTAKYA KÜNEFE

   Mesela mekanın Aile İŞLETMESİ olması, özüne ve tarihine SAHİP ÇIKMASI, kendini sürekli geliştirmek ve yenilemek için ARAŞTIRMACI olması, çağa ayak uydururken geçmişinden ve geleneklerinden kopmaması, TARZI ve TAVRI olması, HER ŞEYİN AŞKLA YAPILIYOR olması ve '' ben bir daha bu mekana ÖZELLİKLE gelir miyim? '' sorumun cevabının EVET olması ilk aklıma gelenler...



   Hatay... Antakya' da doğan ve 322-400 yılları arasında burada YAŞAMIŞ olan ROMALI tarihçi MARCELLİNUS tarafından '' DÜNYA ÇAPINDA herhangi bir şehrin ne toprağının verimliliğini ne de ticari zenginliğini geçemeyeceği ŞEHİR '' olarak tanımlanmış...


                                Meze Atıştırmalığı


                                          Sürk Salatası
         
   Peki HATAY GURME nasıl doğmuş? Mehmet DEVECİ... '' İstanbul' da Hatay yemeklerini ilk olarak yapmaya başlayan,köyden gelen akraba ve arkadaşlarının SEKTÖRE GİRMESİNE ön ayak olan, Hatay' ın lezzetlerini bizlerle buluşturan, HATAY AŞIĞININ 2007' de VATAN CADDESİ'ndeki Akdeniz Hatay Sofrası' nı açmasıyla doğuyor...


                                        Kahvaltılık Zahter

                                                Kumbursiye

   Bugün bize de ev sahipliği yapan oğulları BARIŞ ve BURAK DEVECİ ile beraber yollarına devam ediyor, ülke sınırlarını aşarak tüm dünyaya bu lezzetleri tanıtmak için çalışıyorlar...


                                                    Saç Oruğu





                                               Sini Kebabı 

  Mekanda Hatay mutfağının aklınıza gelebilecek her türlü çeşidi sunuluyor. Humustan TUZDA ETE, gül şerbetinden KÖMBEYE kadar her çeşit. İtiraf etmeliyim ki tuzda et ve kömbe ilk kez tanıştığım lezzetler oldu :( ...


                      Acılı Ayran    ( Samandağ biberi ile )


   Akdeniz mutfağı; çok konuşulan ve popüler bir mutfak. Hatay mutfağı da çok zengin bir mutfak ve HATAY GURME de mekanına bu iki özel mutfağı bir araya getirerek  AKDENİZ HATAY SOFRASI adını veriyor...


                                    Tuzda Et





      İyotsuz KAYA TUZU ile kapatılarak en az 45 dk. ODUN ATEŞİNDE pişiriliyor. Ardından tuzun etrafı ATEŞE veriliyor ve masalara bu şekilde servis ediliyor. Kuzunun kol kısmı, iç pilav ve HATAY baharatları... Sunumu da lezzeti de olağanüstü. ÇOK ÖNEMLİ BİR BİLGİ olarak, niyetiniz buysa eğer en geç 1 saat önceden SİPARİŞ vermeniz gerekiyor!!!


                                 Aşurlu Dana Kaburga 

   Hatay, Akdeniz bitki örtüsüne sahip ve çeşit çeşit OTLARIN yeşermesini sağlıyor. Benim artık KAHVALTILARIMIZDA soframdan eksik etmediğim ZAHTER mesela. Müthiş lezziz. Mayıs ayında toplanıyor, toplanması çok zahmetli, elle toplamak gerekiyor, BIÇAK DEĞDİĞİNDE dağılıyor. Toplandıktan sonra ÖMRÜ 6 SAAT!!! Bu zamanı uzatmak için otları zeytinyağı ile SALAMURA yapıyorlar ve tazesi de kurusu da kullanıldığı her şeye inanılmaz tatlar veriyor...



   Mekanda ÇOCUK OYUN ALANI var!!! Yani benim en en en çok önem verdiğim şeylerden biri daha. Her zaman ki gibi size de KOCAMAN ALKIŞLAR sevgili HATAY GURME. Çocuklu aileler olarak SİZE MİNNETTARIZ :))) 


                                                           Antakya Bakkalı

      Kömbe 

   Hatay mutfağında yemeklere lezzetini veren baharatlar. Kimyon, zahter, reyhan, kakule...

   Meze atıştırmalığında olan müthiş yeşil zeytinler...

  Yemeklere tadını veren salça, tahin, bal, zeytinyağı...

  Tüm bu ürünleri de mekanda olan ANTAKYA BAKKALI' ndan alıp yanınızda evinize götürmeniz mümkün...

  Bu arada Ramazan Bayramlarında imece usulü yapılan, içinde bolca SÜT olan ve 7 BAHARATIN karışımından oluşan KÖMBEYİ Barış Bey' in yengesi yapıyor, yani evimizde pişmiş gibi...


               Ayçin Hanım Şerbeti
                                    (fıstık,fesleğen,limon,demirhindi şerbeti)


   Antakya' nın has meyvelerinden Ayçin Hanım'ın kendine has ve gizli :)) tarifleri ile hazırlanan ŞERBETLERDE kıvam arttırıcı, renklendirici ve katkı maddeleri BULUNMUYOR. Peki raflarda bu kadar süre nasıl dayanıyor? KARA HAVUÇ ve şeker ilavesi kullanılıyor...
   
                              Kireçte Ceviz Tatlısı 

   Bence en az yemekler kadar ÖNEMLİ olan diğer bir şey de TATLILAR :))) Ben asla bir yemeği TATLI yemeden sonlandırmayanlardanım :))) Hatay Gurme' de de harika tatlar var bu anlamda. Tabi ki öncelikle sunumu SÜT İLE beraber yapılan şekeri azaltılmış KÜNEFESİ, kış kabağından yapılan tatlıları, kireçte bekletilerek yapılan PATLICAN, ceviz, turunç ve İNCİR tatlıları...




   Bu tatlılar ile ilgili de çok ilginç bilgiler var. Onları da mutlaka paylaşmalıyım. Örneğin; patlıcanların acısını gidermek için yaklaşık 3 gün boyunca kaynatılıp soğutulması ve sonrasında limon, şeker ve limon suyundan oluşan bir şerbetin içinde dinlendirilmesi. Ardından patlıcanların içinin oyulması ve cevizle doldurulması. Yaklaşık 45 gün gibi bir sürede yenmeye hazır hale gelmesi ve bizim bir anda tüketmemiz :))))

   Emek, emek, emek...

   Unutmadan ben henüz deneyemedim fakat dillere destan bir de KAHVALTILARI var. Hafta içi her gün ve Cumartesi günleri 71 çeşitten oluşan 08:00 - 11:30 saatleri arasında servis edilen ve her Pazar 08:00 - 13:30 saatleri arasında servis edilen zenginleştirilmiş Yöresel Açık Büfe Kahvaltıları...

  Bir de harika bir UYGULAMALARI var. İSRAF ETME, YEMİYORSAN PAYLAŞALIM!!! adı altında '' lütfen tabaklarımıza KÜRDAN ATMAYALIM!! '' diyorlar çünkü artan yemekleri BARINAKLARDAKİ HAYVANLARA gönderiyor, YAŞAMI PAYLAŞIYORLAR. Kocaman ALKIŞLAR ...

  Son olarak ben de '' HATAY' A GELMEYEN HATAYA DÜŞER'' diyorum :) 


Edit:

15.11.2016

Bugün de HATAY GURME' ye kahvaltı için geldik...




 Kahvaltısı da tabi ki çok başarılı...



   İyi bir KAHVALTININ sonrasında, GÜLEN YÜZLER olmazsa olmazdır...
   Bir sonraki yazım ŞÖLEN PASTANESİ ANIT KONYA olacak. O zamana değin,

                                              Sevgiyle Kalın


                                             Hatay Gurme

   Küçükbakkalköy Mahallesi Kayışdağı Caddesi Metal İş Merkezi

                                                  Ataşehir 

  
                                       Akdeniz Hatay Sofrası

                                                    Kuwait


                                       Akdeniz Hatay Sofrası

                  İskenderpaşa Mahallesi Ahmediye Caddesi 

                                                      Fatih



Hatay Gurme Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

4 yorum:

  1. Off of offf bayıldım yazı bir harika olmuş hele resimlere bayıldım eline sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif' cim çok teşekkür ederim canım :)) Sevgiler...

      Sil
  2. Bu güzel bilgiler ve keşif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim 🙏🏻 Ben teşekkür ederim ❤️

      Sil

Fikirlerinizi Lütfen Benimle Paylaşın

ÇoK Okunanlar